Når nordmenn lar tankene vandre til syden varme og solfylte strender, så er det gjerne i Spania tankene lander. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser faktisk at mer enn 1,1 million nordmenn reiser til det solfylte landet årlig. Imidlertid kan den populære feriedestinasjonen også by på noen utfordringer, og det er her hensikten med denne artikkelen kommer inn.

Vi har nemlig sett nærmere på noen av de vanligste problemstillingene nordmenn opplever i Spania, og utarbeidet noen nyttige ting som bør huskes før neste reise til landet. Vi kan ikke love at denne listen sikrer deg sol og godt vær, men du kan i det minste slippe noen unødvendige ubehageligheter på turen.

Våre beste spania tips

Selv om Spania kan minne en del om Norge, så er det en de betydelige forskjeller. Derfor er det greit å være forberedt på hvilke utfordringer som kan oppstå underveis. På denne måten kan du sikre feriefølelsen og slippe bruke lang tid på det spanske byråkratiet. For å hjelpe deg litt på vei har vi samlet våre beste tips for deg som skal reise i Spania.

Potensielle språkbarrierer

Ettersom spansk lenge har vært en av de største språkene i verden er det mange som ikke snakker andre språk i landet. Du kan derfor oppleve at engelskferdighetene til mange spanjoler i bestefall er begrenset. Tidligere erfaringer tilsier faktisk at mange ikke snakker engelsk i det hele tatt, noe som kan gjøre det nødvendig å lære seg litt spansk.

Nå vil riktignok de fleste ha mobiltelefonen i lomma, men det kan uansett være lurt å lære seg noen grunnleggende gloser før du setter deg på flyet til Spania. På denne måten kan du gjøre deg forstått uansett hvem du skulle møte på. Eksempelvis kan det være lurt å vite hvordan man finner en drosje, spør om veien til sykehus og andre nødvendigheter, eller hva noe koster.

Kontanter som backup

I Norge har vi kommet svært langt på vei mot et kontantfritt samfunn, men det samme gjelder ikke Spania og resten av sørlige Europa. Du bør derfor passe på at du har noen euro i lommen dersom du skulle ønske å kjøpe noe på veien. Spesielt gjelder dette for mindre beløp da mange små kiosker og restauranter ikke ønsker å godta kort.

Mye av dette skyldes gebyrer knyttet til bruken av kort, men her henger det nok også litt kultur igjen i bransjen. Uansett vil du nok bli mer populær dersom du kan gjøre opp for deg med kontanter på småbeløp fremfor å trekke kortet. Når det er sagt, så anbefaler vi at du unngår store beløp i kontant. Oppbevar eventuelle reserver trygt på hotellet og ha kun med deg det som er nødvendig.

Matkulturen

Det er ingen tvil om at Spania er et sosialt land og mat står i sentrum av dette. Derfor kan man gjerne oppleve at både lunsj og middag spises utendørs på restaurant sammen andre. Imidlertid skjer disse måltidene gjerne på et senere tidspunkt enn det vi er vant til i Norge. Du vil derfor kunne merke at de fleste restauranter ikke åpner før kl 13.00, og at middagsserveringen ikke fylles opp før 21-22 tiden.

Du bør også ta hensyn til siesta som betyr at de fleste butikker og restauranter er stengt mellom 15-17. Store deler av Spania kan derfor oppleves som stengt i dette tidsrommet. Slitne turister fra Norge kan derfor spare en del hodebry ved å ta høyde for siesta når de planlegger dagene sine i Spania.

Tips på restaurant

Selv om det ikke er pålagt å legge igjen tips etter et besøk på restaurant i Spania, så vil de fleste sette pris på at man gjør dette. Her har nordmenn lenge vært at man skal legge igjen rundt 5% av det man har spist og drukket for, men om du kun har tatt noen øl vil det holde å runde opp.

Skulle du derimot ikke ha noen mynter eller småpenger til overs vil ikke dette være noen krise heller. Det spanske utelivet er ikke basert på tips slik som i USA, så ikke la deg lure av innpåslitne kelnere når dere spiser ute.

Telefoni i Spania

Ettersom Spania er en del av EU kan du bruke telefonen din akkurat som hjemme i Norge. Imidlertid ligger landet et godt stykke bak på utbyggingen av telenettverket, noe som betyr at du ofte kan oppleve at det er dårlig dekning i mindre byer og urbane områder. Det samme gjelder for datahastighet, da det kommersielle markedet i Spania lenge har hengt etter tilsvarende bransjer i Nord Europa.

Oppsummering

Nordmenn flokker til solfylte strender og god mat i Spania, men det er også noen problemstillinger som ofte dukker opp på besøk i landet. Som utgangspunkt i denne artikkelen har vi derfor sett nærmere på noen nyttige punkter du bør vite om før du setter kurs til den populære feriedestinasjonen.